jueves, 19 de abril de 2007

Documental Canvi climàtic a TV3 (II)

Benvolguts i benvolgudes,
Tal i com vàrem anunciar en la darrera entrada, ahir, dimecres 18 d'abril, es va emetre a TV3 un documental sobre el canvi climàtic que portava per títol Canvi en motiu que és la setmana del canvi climàtic a la cadena. Per a tots aquells/es que us hagi estat imposible visionar l'esmentat documental, a continuació farem una síntesi de les principals idees que s'hi parlaren. Aprofitarem aquesta síntesi per animar-vos a participar en l'activitat que us proposem.
Presentat per: Tomàs Molina.
Duració: 45 min. aproximadament.
Activitat proposada: visionat del documental i posterior debat a través del blog.

Continguts del documental:

En aquest documental es pretén donar resposta a 3 preguntes:

- Com ens afectarà el canvi climàtic?
- Què podem fer per atenuar-ne els efectes?
- Com serà la Catalunya del futur?

Mitjançant aquestes preguntes, el presentador ens mostra quins són els efectes del canvi climàtic que no podem evitar, però, tot i que no podem evitar-ho, sí que podem disminuir el dany. Posteriorment, ens mostra imatges de com les platges desapareixeran, com el Delta de l’Ebre es quedarà cobert pel mar, etc.

Profunditzant més en el documental, podem dir que se’ns mostra de manera molt detallada quines quantitats de CO2 produim i llancem a l’atmosfera amb activitats quotidianes com ara utilitzar el transport privat en comptes del transport públic. És cert que el canvi climatic no es pot evitar, pero si que podem frenar els seus efectes ja que si no ens conscienciem, les temperatures pujaran considerablement, la xafogor serà més elevada, no ploura tant intermitentment, sinó que serà de manera espontànea i abundant.

Al llarg del vídeo se’ns esmenten alguns modes d’estalvi energètic com són:
- L’estalvi d’aigua i energia amb el simple canvi de la reixeta de l’aixeta, que és més tupida i raja menys aigua.
- La rentadora i el rentavaixelles a l’hora de posar-los en funcionament han d’estar plens. A l'hora d’estendre la roba ho hem de fer a l’aire lliure en lloc d’engegar l'assecadora.
- Per guardar els aliments hem d’emprar frigorífics de rendiment eficient.
- Cuinar amb la calor justa.
- Les finestres han de tancar bé per tal d’estalviar energia. Es considera que una sensació confortable al hivern s’aconsegueix amb els 20º i a l’estiu amb els 25º.

A més a més d’aquests exemples, alhora d’estalviar energia, també se’ns mostren tres testimonis de diferents experts, Josep Enric Llebot, Manuel Ludevild i Ramón Folch, aquests experts ens expliquen quins són els efectes d’aquest canvi climatic, quina despessa suposa tant paliar aquest canvi com no fer-hi res, i com canviarà la meteorologia.

Amb el visionat d’aquest documental, hem de tenir presents quins són els objectius que volem transmetre als alumnes, per tant creiem que és força interesant que vegin aquest documental per poder veure de primera mà quins són els efectes d’aquest canvi climàtic i, sobretot, que puguin solidaritzar-se amb l’estalvi d’energia. Una manera molt efectiva és poder veure com serà Catalunya d’aqui uns anys, així potser es fan més sensibles a aquest fenomen inevitable.

Desprès del visionat del documental, es proposaria als nens que a través del blog es fes una mica de debat on tots i totes expressesin quins són els seus pensaments, que fan ells des de casa per poder paliar els efectes, etc.
Ja per acabar, us adjuntem un link molt interessant el qual us permetrà calcular el vostre consum de CO2, tal i com es fa en el documental. Us hi animeu?
Una salutació!

No hay comentarios: